Disediakan oleh:
Syawal 2024
Telah mencatat kenangan manis dapat memasak dengan dua anak teruna yang pulang beraya di kampung dengan kami.
Hari ini saya telah berkongsi resepi Rendang Ayam Che Aty dengan anak-anak. Anak kedua Nik Hussainy telah bermurah hati menaja bahan-bahan dan dua ekor ayam untuk kami masak rendang ayam di pagi 1 Syawal. Kami juga telah dibantu oleh anak bongsu saya Nik Hanif.
Ikuti info resepi di bawah.
Rendang Ayam Che Aty
Bahan Hiris: Hiris panjang, halus & nipis
1. Daun limau purut
2. Daun kunyit
3. Serai
Tumbuk/Kisar
1. Bawang putih 10 biji merah 10 biji
2. Bawang besar 1 biji
3. Halia sebesar ibu jari
4. Lengkuas sebesar ibu jari
Basuh
1. Ayam, dipotong kecil-kecil kemudian dibasuh
Sediakan kuali, masuk
1. Santan 2 paket
2. Bahan Tumbuk
3. Bahan Hiris
4. Rempah rendang semua
5. Kerisik 2 paket kecil
6. Ayam akhir sekali
Perlahan api gas
❗kacau pelan pelan,
❗tutup utk empuk ayam, buka menutup semula
❗kacau masakan elakkan hangit ayam.
❗Masuk garam dan rasa
Reneh
⚠️reneh sampai ayam masak, rempah garing, kacau pelan pelan lagi
⚠️tutup api bila rendang cukup semua rasa.
Selamat Memasak👨🏽🍳
No comments:
Post a Comment